Összes keletkezett hulladék mennyiségének csökkentése

A hulladékkeletkezés megelőzése a legmagasabb rangú környezeti célkitűzés a hulladékhierarchiában. A szempont célja, hogy a pályázó fordítson figyelmet a hulladékok keletkezésének megelőzésére. Hulladék keletkezését gondos beszerzésekkel és folyamattervezéssel kell elsősorban megelőzni. Ahol lehet, rendszeren (szervezeten) belüli anyaghasznosítási lehetőségeket kell keresni. A folyamattervezéshez kapcsolódó, hulladékszegénységet (is) célul kitűző anyagforgalmi, teljesítményértékelési, beszerzési tervek is alkalmasak. A fejlesztést végrehajtó szervezet egyéves működése során keletkező szilárd, és hasznosítónak vagy ártalmatlanítónak (akár szállítón keresztül) átadott, azaz a szervezet területét elhagyó szilárd hulladék mennyiségét kell megadni a pályázat benyújtását megelőző évre, valamint a projektbefejezés évére. Nem szabad beszámítani az egyszerű kapacitáscsökkentésből, teljesítménycsökkentésből származó hulladékcsökkentést.

Figyelem: a 33. + 42. sorok számlálóinak összege általában megfelel a 43. sor kiindulási értékének, illetve a 43. sor a 33. és a 42. sor nevezőjét adja.

Feltételek/ellenőrzés: Amennyiben a pályázó a mutató benyújtáskori értékének legalább 20%-os csökkentését vállalja a projekt befejezésére, vagy amennyiben a projekt befejezésekor nem (és esetleg jelenleg sem) keletkezik semmilyen hulladék, a szempont elfogadható. Új funkció fejlesztésekor igazolni kell, hogy a fejlesztés eredményeként legalább ennyivel jobb az adott ágazatban használatos megoldásoknál. Vállalati, szervezeti hulladék-nyilvántartások, vagy szállítólevelek és számlák alapján igazolható a teljesítés.

Hírlevél feliratkozás

Facebook

Google +