Fenntarthatósági tervvel vagy programmal rendelkezik vagy vállalja elkészítését

Fenntarthatósági tervvel vagy programmal (Local Agenda 21) rendelkezik vagy vállalja elkészítését. 

Valamennyi projektmegvalósító szervezet (kivéve önkormányzat) esetén: Gazdálkodó szervezet esetében a fenntarthatósági terv (program) készítésének célja a fenntarthatósági szempontok és megfontolások szervezeti tevékenységébe történő integrálhatóságának felmérése és ütemtervkészítés azok megvalósítására. A Terv nem tanúsított belső dokumentum, amelyben a szervezet saját maga számára határoz meg erőfeszítéséket a fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésére. A fenntarthatósági tervnek nincsenek előírt formai és tartalmi követelményei. Használhatja az „Útmutató fenntarthatósági jelentések készítéséhez” nemzetközi ajánlást, vagy az ISO 14001 szabványban [18] meghatározott programot (kiegészítve a jelen útmutató által ajánlott fenntarthatósági szempontokkal).

Bővebb információ: Melléklet [4]

Feltételek/ellenőrzés: szervezet- vagy cégvezetés által elfogadott és - legalább - belső nyilvánossággal megosztott dokumentum a támogatási szerződés aláírását követő legkésőbb 6 hónapon belül.

Önkormányzat   esetén:   Az   önkormányzatok   számára   lehetőség   a   fenntartható   fejlődés   helyi programjának (Local Agenda 21 - LA 21) elkészítése. Az LA 21 nem azonos a környezetvédelmi programmal, több annál. A fenntarthatóság lokális, kis regionális programja komplex program, amely a természeti környezet fejlesztésével összhangban tervezi el az épített környezet, infrastrukturális rendszer, energiaellátás, közlekedés, hulladékkezelés, agrárium stb. jövőorientált alakítását. Ugyanitt lehet jelezni, ha a település klímavédelmi stratégiával/programmal rendelkezik. Az önkormányzatok számára az LA21 program készítése jól összpontosított helyi politikát eredményezhet. A Local Agenda 21 megvalósításának nincs olyan szigorú, szabványban rögzített menete, mint pl. az EMAS előírásnak, de létezik erre vonatkozóan javasolt nemzetközi megvalósítási algoritmus.

Bővebb információ: Melléklet [5]

Feltételek/ellenőrzés: A fenntarthatóság helyi programjának megléte (önkormányzat által elfogadott és nyilvánosságra hozott dokumentum) és/vagy fenntarthatósági programtól független, de hazai vagy nemzetközi szervezet   által   elfogadott   Klímavédelmi   program   megléte   (Klímabarát   Települések Szövetsége Egyesület, Klímabündis, ICLEI). Amennyiben az önkormányzat (több résztvevő esetén az összes  önkormányzat)  területére  érvényes  „Fenntarthatóság  helyi  programja”,  vagy    a  minősített „Klímaprogram” 6 hónapon belül elkészül, vagy jelenleg rendelkezik vele.

Hírlevél feliratkozás

Facebook

Google +