Fajlagos anyag-felhasználás csökkentése

A fenntarthatósági szempont célja az anyagtakarékosság. Ezen fajlagos mutató csökkentésében a technológia korszerűsítés mellett a belső (saját) másodnyersanyagok felhasználásának növelése lehet fontos eszköz. A mutató kiszámításánál a gyártásba/szolgáltatási tevékenységbe évente (12 hónaponként) bevitt teljes anyagmennyiséget (összalapanyagok mennyisége tonnában) kell elosztani az adott időben létrehozott termék, áru, szolgáltatás mennyiségével.

Összes alapanyag: A termelési/szolgáltatási folyamatban a termékek előállításához közvetlenül szükséges, a termékbe kerülő anyagok összessége tonnában kifejezve. A vetítés alapja az egyes szervezeteknél eltérő lehet: valamely termelés egysége lehet tonna, m3, m2, m, üzemóra, db; valamely szolgáltatás egysége lehet a munkatársi vagy célcsoport létszám (fő), árbevétel (eFt), munkaidő (óra).

A pályázóra vonatkozó mértékegységet az adatlapban kell megadni.

Feltételek/ellenőrzés: A pályázó a pályázat benyújtáskori értékének legalább 5%-os csökkentését vállalja a projekt befejezéséig (ha a hányados csökken), ezt anyagáramlásra vonatkozó számítások, dokumentumok, termelési nyilvántartások alapján a befejezésig teljesíti, majd legalább a fajlagos értéket a fenntartási időszak végéig megőrzi. Új funkció fejlesztésekor nem alkalmazható szempont. Csak biztosan tervezhető termelési volumen esetén vállalja, mert a végrehajtás ellenőrzése során a piaci körülmények okozta kapacitáscsökkentést vagy termékváltást nem szabad figyelembe venni.

Hírlevél feliratkozás

Facebook

Google +