A tervezéseknél figyelembe veszi a nők és férfiak, az idősek, a fogyatékosok és a gyermekek igényeit

Figyelembe veszi és érvényesíti a közlekedési kapcsolatok, a térhasználat és a létesítmények tervezésekor a nők és férfiak igényeit, az idősek, a fogyatékosok és a gyermekek igényeit (egyetemes tervezés elveit).

Olyan előrelátás, amely különleges tervezési megoldások és utólagos adaptáció nélkül biztosítja a lehető legtöbb ember számára a legteljesebb és legönállóbb használhatóságot az ember által formált környezetben, szolgáltatásokban és infrastruktúrában. Sokan például nem gondolnák, hogy egy épület tervezése során szükség lehet a nők és férfiak különböző szükségleteinek beépítésére, illetve a tervezők nemi sztereotípiáinak korrigálására. Jellemző tapasztalat, hogy több női mosdóra lenne szükség, mint férfira; vagy hogy a pelenkázó helyiséget apukák nem tudják használni, ha az a női mosdóban van, stb. Ugyancsak az egyetemes tervezés elveihez tartozik a közterületi fizikai és az infokommunikációs akadálymentesítés.

Feltételek/Ellenőrzés: A fejlesztés részletes tervei alapján igazolt a lehető legtöbb használói igény (de legalább a nők és férfiak, az idősek, a fogyatékosok és a gyermekek igényeinek) figyelembevétele; az egyénre szabhatóság figyelembevétele (flexibilitás); és az egyéni segédeszközök használatának, kapcsolódásának biztosítása. Elfogadható rehabilitációs szakmérnök véleménye is.

 

Hírlevél feliratkozás

Facebook

Google +